Bij Revenge of the Nerds Academy willen wij graag kinderen écht leren programmeren. Met een basisbegrip van wat ze aan het doen zijn, en vaardigheden die ze op allerlei manieren later kunnen toepassen. Leuk, soms moeilijk en uitdagend, regelmatig frustrerend. Dat hoort nu eenmaal bij iets nieuws leren. Met veel eigen inbreng en creativiteit. Wij geloven dat: 

  • Kinderen flink uitdagen uitstekend is voor hun groei en welbevinden: “Mastery builds confidence”
  • Programmeren een basis legt die veel breder gaat dan alleen software creëren, maar ook oplossend vermogen, creativiteit, logisch denken en doorzettingsvermogen bevordert. 
  • Kinderen het best leren door persoonlijke instructie en vooral zelf ervaren 
  • Een professionele organisatie en gekwalificeerde leraren het tempo waarin geleerd wordt en de kwaliteit van het geleerde sterk verbetert
  • Programmeren méér is dan een robotje een rondje laten rijden en een muziekje af te laten spelen 
  • Ouders een goede rol kunnen spelen in het leerproces door te begrijpen waar kinderen mee bezig zijn, ze vragen te stellen en aan te moedigen zelf met oplossingen te komen  

We moeten kinderen leren hoe ze moeten denken, niet wat ze moeten denken!

Margaret Meade

Revenge of the Nerds Academy zal de komende jaren cursussen door het hele land aan gaan bieden, maar start in Amstelveen, Baarn, Breukelen, Maarssen en Utrecht.

Even voorstellen: Leonie Verweij

Vanuit passie en betrokkenheid werk ik aan de ontwikkeling en innovatie van onderwijs. Anderen helpen een talent te ontdekken en passie te vinden, dat is het leukste dat er is. Dit doe ik al jaren vanuit mijn eigen onderwijsadviesbureau Docenttalent in de rol van adviseur, coach en trainer van onderwijsprofessionals. Mijn kracht is om docenten in alle sectoren te motiveren het onderwijs zo in te richten dat kinderen hun potentieel ten volle benutten. Dit streef ik ook na in de opvoeding van onze drie kinderen.

Maar hoe kan een kind zich optimaal ontwikkelen in een digitale samenleving als de computervaardigheid onvoldoende ontwikkeld is? Vandaar mijn enthousiasme over dit concept. Samen met Kristel wil ik zoveel mogelijk kinderen in contact brengen met (de basis van) programmeren. Vanuit mijn jarenlange ervaring binnen het onderwijs, weet ik het aanbod naar het hoogste niveau te brengen. Zodat kinderen nog beter worden voorbereid op de toekomst.

Kristel van Reenen

Als ouder van 3 dochters (waarvan twee trotse nerds) en manager in de IT werd ik met twee frustraties geconfronteerd: 

  1. Het was bijna onmogelijk om ITers te vinden om onze vacatures voor programmeurs te vervullen. Voor elke programmeur waren 48 vacatures! 
  2. Het was ironisch genoeg tegelijkertijd volstrekt onmogelijk om een goede cursus programmeren voor mijn dochters te vinden. 

Natuurlijk zijn er tientallen goede initiatieven: ik heb ze naar Coderdojo’s door het hele land gereden, ik heb online cursussen voor ze opgezocht, ik heb boeken voor ze gekocht, cursussen in dorpen of steden in de buurt gezocht. Maar een haalbare oplossing waarbij mijn kinderen regelmatig, persoonlijk, door capabele instructeurs geholpen werden met een vast lesplan en een doel om écht te leren programmeren heb ik in de buurt niet kunnen vinden.En dat is heel jammer, omdat we mensen die de onderliggende vaardigheden die komen kijken bij programmeren beheersen de komende decennia alleen maar méér nodig gaan hebben. En jong geleerd is nog steeds oud gedaan! En ik ben niet de enige die dat denkt. Er gaan steeds meer stemmen op om programmeren voor kinderen in Nederland serieuzer aan te gaan pakken. 

Revenge of the Nerds is mijn antwoord op een serieuze aanpak van programmeren voor kinderen, met als basis de onderliggende vaardigheden, ook wel “Computational Thinking” genoemd.