Scratch

Scratch is een programmeertaal die speciaal is ontwikkeld voor kinderen. Door te werken met vaste commando’s die al in blokjes zijn voorbewerkt, en een visuele interface wordt het programmeren eenvoudiger gemaakt en kunnen al snel leuke spelletjes en animaties worden gemaakt. Er is een beginners en een gevorderdengroep.

Taal:                Scratch

Niveau:           Beginners, Gevorderden (groep wordt gesplitst)

Leeftijd:          7 - 12

Lesduur:         8 lessen van 1 uur

Kosten:          €150,- 

Start lessen:  15 Mei 2024

Locatie:          Baarn, Montinischool

In deze cursus gaan we met een eenvoudige computertaal geweldige dingen maken. Het nadeel van andere computertalen is dat er veel tijd gaat zitten in het leren van de syntax, terwijl binnen Scratch met blokken gewerkt wordt die je kan drag en droppen. Dat heeft 2 voordelen:

  1. Je kan veel sneller leuke dingen maken, omdat je niet eerst notities hoeft te leren en je veel minder syntaxfouten maakt
  2. Je direct kan focussen op dat wat voor programmeren het meest belangrijk is, namelijk de concepten waarmee je een ontwerp voor een programma maakt, zoals loops, variables en lists. Als je die eenmaal beheerst wordt het leren van een taalgebaseerde programeertaal als Python of Javascript veel eenvoudiger.

We beginnen met het maken van animaties, en gaan dan door naar games en quizzen. De laatste weken werken de kinderen aan een eigen ontwerp waar ze helemaal hun creativiteit in kwijt kunnen. 

De gevorderden groep gaat door met klonen, en gaan dieper in op het gebruik van variabelen voor verschillende levels. Ook leert deze groep meer over gameontwerp.

Aan het einde van deze cursus kan je:

  • Uitleggen hoe een computer werkt, wat voor soorten programma's er zijn en hoe programmeren werkt
  • Logisch nadenken over een probleem, het in kleinere delen opdelen, bedenken wat de essentie van het probleem is en het probleem in een programma omzetten door middel van instructies
  • Zonder frustraties (nou ja, zonder...) bugs in het programma oplossen om het programma werkend te krijgen volgens een vast stramien
  • De concepten if..else, while, forever, list, variable, object duiden en ermee werken
  • Zelfstandig games, animaties en quizzen bedenken, ontwerpen en bouwen
  • Een object in de ruimte plaatsen en laten bewegen volgens een aantal regels (rotatie, X en y as)

Heeft mijn kind een eigen computer nodig?

Nee. Wij hebben leencomputers waarop je kind de lessen kan volgen. Het is echter wel handig als je kind thuis ook kan oefenen en doorbouwen, de ervaring leert dat ze, als ze eenmaal bezig zijn, graag doorgaan met hun werk. Omdat hun werk online staat voldoet elke computer met een internetconnectie thuis. Als je dus geen laptop hebt, maar wel een desktop thuis kan je kind bij de lessen een laptop van ons gebruiken, en thuis op de desktop verder werken.

Moet mijn kind ervaring hebben?

Bij elke les staat het niveau aangegeven. Beginner betekend geen ervaring nodig, gevorderd betekent al ervaring met programmeren. Als specifieke kennis van een programmeertaal wordt verwacht wordt dat duidelijk vermeld.

Mijn kind vindt programmeren superleuk, maar is helemaal niet hoogbegaafd of zo. Is dat een probleem?

Welnee. 

Baarn:

Woensdag, 14.30 en 15.30

Het Techniek lokaal in Gebouw Noorderbreedte (Montinischool en Gaspard de Coligny)