Ook dit jaar organiseren wij weer een aantal dagkampen programmeren voor kinderen van 7 – 12 jaar. We hebben zowel plek voor beginners als gevorderden. De kampen beginnen om 10.00 uur (9.30 inloop) en zijn om 17.00 afgelopen. De kosten zijn €395,- voor een week. Het aantal inschrijvingen in beperkt.
Bij onze zomerkampen leren kinderen spelenderwijs programmeren in een gezellige omgeving, met veel andere activiteiten eromheen zoals Virtual Reality, leren over computers, internet, spelen met Robots, Escape room, kettingsreacties en raadsels en puzzels. Ook is er tijd om af een toe een leuke game te spelen. De kinderen worden opgedeeld in een beginners en gevorderden groep.
Er is voldoende tijd om te ontspannen, zowel binnen als buiten, in een omgeving die veilig, gezellig en inclusief is.
Kosten voor de week bedragen €395,-.
De kampen zijn geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar.
Uit ervaring van onze docenten in het basisonderwijs en Plus- en HB-klassen hanteren wij een minimum leeftijd van 7 jaar.
8 t/m 12 juli Den Bosch/ Vught
15 t/m 19 juli Utrecht Science Park (De Uithof) - Vol - Wachtlijst of Vleuten
15 t/m 19 juli Vleuten/De Meern
22 t/m 26 juli Amsterdam, Olympiaplein
22 t/m 26 juli Bussum/ 't Gooi, (Brinkhuis Laren)
Dag 1
Vandaag gaan we een hoop kennismaken!
We leren elkaar kennen door middel van een leuk spel, maar we maken ook kennis met Scratch. We leren over objecten, over x as en y as en draaien, zodat we goed in staat zijn om onze figuren over het speelveld te laten bewegen.
We doen ook een aantal oefeningen in Code Org met een minecraftspel, om te wennen aan werken met graden en beweging, en om het begrip object beter te laten leven.
Als creatieve opdracht gaan we onze naam animeren in Scratch. Iedereen kan z’n eigen ding doen, van eenvoudig tot heel ingewikkelde animaties. Laat je fantasie de vrije loop!
Voor de gevorderdencursus wordt vandaag alles nog een keertje herhaald, zodat iedereen op hetzelfde niveau kan beginnen. We gaan werken met variabelen voor levens, highscores en levels. We maken natuurlijk wel direct een leuk spel! Ook gaan we rekenen in binair en hexadecimaal.
Dag 2
Op deze dag behandelen we een aantal begrippen achter computerkunde, we leren wat input en output is, waarom een computer eigenlijk een programma nodig heeft, en hoe een computer in elkaar zit. Daarvoor halen we zelf een computer uit elkaar, zodat we met eigen ogen kunnen zien hoe het eigenlijk werkt.
In Scratch maken we vandaag een eenvoudige bewegingsgame, waarbij een object een ander bouncend object moet vangen. Denk hierbij aan het spelletje pong van vroeger!
We doen ook nog een aantal spellen om onze Computational Thinking vaardigheden te trainen, en begrippen als loops en if-then makkelijker te begrijpen.
De gevorderdengroep gaat vandaag aan de slag met zwaartekracht. Hoe zorg ik dat iets natuurlijk beweegt als het springt, vliegt of valt? We maken een spel waarbij dit gebruikt wordt.
We gaan ook aan de slag met gevorderde encryptie. Wie kraakt de code?
Dag 3
Vandaag leren we over cloning en daarmee maken we ook direct een leuk spel. We gaan ook verder met X en Y, en leren hoe we de 3 manieren van bewegen in Scratch uit elkaar kunnen halen.
Qua theorie behandelen we een moeilijk onderwerp: variabelen. Dit is handig om bijvoorbeeld scoreteller te maken voor een game of een highscore toe te voegen om later te kijken wie als beste eindigt van je vrienden...;).
In de gevorderdengroep behandelen we vandaag een heel lastig onderwerp: platformergames. Daar zijn we flink wat tijd mee bezig, maar daarmee kunnen ze dan ook geweldige spellen ontwerpen!
In de middag doen we een Escape room spel.
Dag 4
Vandaag bedenkt elk kind zijn of haar eigen project. Als kinderen graag samen aan een project werken mag dat natuurlijk ook. We gaan hiermee gestructureerd aan het werk: eerst het idee goed uitwerken, dan bedenken wat daarvoor moet gebeuren, vervolgens een stappenplan maken en tot slot programmeren.
Qua theorie gaan we wat verder in op hoe het internet werkt. We kijken daarbij ook naar hacken en naar dataencryptie. We hebben wat leuke puzzels om hiermee te oefenen (niet met het hacken!!).
Vandaag zijn er ook allerlei Robots om mee te spelen en die zelf te programmeren!
De gevorderdengroep krijgt verhalen te horen van interessante computerpioniers. Wat gebeurde er in de Tweede Wereldoorlog en wie vond de eerste computerbug?
Dag 5
Op de laatste dag werken de kinderen verder aan hun project, ze verfijnen en vullen aan als ze daarvoor nog tijd hebben. We gaan ook even oefenen met de presentatie voor de ouders, zodat ieder kind kan laten zien wat hij of zij heeft gemaakt. Verder is er voldoende tijd voor een spelletje Weerwolven of een ander gezellig groepsspel.
We doen ook een leuke quiz om te kijken of de informatie van de week een beetje is blijven hangen en of iedereen elkaar een beetje kent ondertussen!
Moet mijn kind eten meenemen?
De kinderen nemen zelf lunch mee. Fruit, snacks en drinken worden verzorgd. Glutenvrije, Vegan en Halal snacks zijn aanwezig.
Mijn kind is 6, maar loopt voor qua intellectuele ontwikkeling. Kan ik haar of hem toch opgeven?
Nee. 7 is echt de minimumleeftijd.
Mijn kind wil met een vriend/vriendin komen, houden jullie daar rekening mee bij plaatsing in de groepen
Jazeker! Even bij opmerkingen op het inschrijfformulier vermelden.
Mijn kind kan al een beetje programmeren, maar misschien niet genoeg voor de gevorderdengroep. Hoe gaan jullie daarmee om?
We plaatsen je kind in de beginnersgroep, en mocht blijken dat de gevorderdengroep toch haalbaar is dan verschuiven we aan het eind van de eerste dag.
Heeft mijn kind een eigen computer nodig?
Nee. als je kind geen eigen PC of Chromebook heeft zorgen wij daarvoor. We brengen daarvoor 30 euro in rekening voor de week.
In welke taal leert mijn kind programmeren?
Voornamelijk is Scratch, al zullen we hier en daar wat andere code behandelen.