Dag 1 

Vandaag gaan we een hoop kennismaken! 

We leren elkaar kennen door middel van een leuk spel, maar we maken ook kennis met Scratch. We leren over objecten, over x as en y as en draaien, zodat we goed in staat zijn om onze figuren over het speelveld te laten bewegen. 

We doen ook een aantal oefeningen in Blockly, om te wennen aan werken met graden en beweging, en om het begrip object beter te laten leven. 

Als creatieve opdracht gaan we onze naam animeren in Scratch. Iedereen kan z’n eigen ding doen, van eenvoudig tot heel ingewikkelde animaties. Laat je fantasie de vrije loop! 

Dag 2 

Op deze dag Behandelen we een aantal begrippen achter computerkunde, we leren wat input en output is, waarom een computer eigenlijk een programma nodig heeft, en hoe een computer in elkaar zit. Daarvoor halen we zelf een computer uit elkaar, zodat we met eigen ogen kunnen zien hoe het eigenlijk werkt. 

In Scratch maken we vandaag een eenvoudige bewegingsgame waarbij een object een ander bouncend object moet vangen. Denk hierbij aan het spelletje pong van vroeger! 

We doen ook nog een aantal Blockly opdrachten om onze Computational Thinking vaardigheden te trainen, en begrippen als loops en if-then makkelijker te begrijpen. 

Dag 3 

Vandaag bedenkt elk kind zijn of haar eigen project. Als kinderen graag samen aan een project werken mag dat natuurlijk ook. We gaan hiermee gestructureerd aan het werk: Eerst het idee goed uitwerken, dan bedenken wat daarvoor moet gebeuren, dan een stappenplan maken en tot slot programmeren 

Qua theorie behandelen we een moeilijk onderwerp: variabelen. Dit is handig om bijvoorbeeld scoreteller te maken voor een game. 

In de middag doen we een escape room spel. 

Dag 4 

Dit is een dag waar de kinderen veel tijd besteden aan het bouwen van hun project. Een goed project kost best veel tijd, en alles gaat niet in één keer goed. We besteden vandaag ook tijd aan omgaan met tegenslagen. Een computerprogramma doet zelden in één keer wat je wilt. Hoe zorg je dat je dit als een normaal onderdeel van het proces gaat zien en rustig de fout op kan sporen? 

Qua theorie gaan we wat verder in op hoe het internet werkt. We kijken daarbij ook naar hacken, en naar dataencryptie. We hebben wat leuke puzzels om hiermee te oefenen (niet met het hacken!!). 

Dag 5 

Op de laatste dag werken de kinderen verder aan hun project, ze verfijnen en vullen aan als ze daarvoor nog tijd hebben. We gaan ook even oefenen met de presentatie voor de ouders, waar ieder kind kan laten zien wat hij of zij heeft gemaakt. Verder is er voldoende tijd voor een spelletje Weerwolven of een ander gezellig groepsspel. 

We doen ook een kleine kahoot om te kijken of de informatie van de week een beetje is blijven hangen, en of iedereen elkaar een beetje kent ondertussen!