Ook zo klaar met “Mijn Cavia” of “Dinosauriërs”? Heb je een kind in de bovenbouw van de bassischool dat wel wat meer uitdaging kan gebruiken? Suggereer dan eens een totaal ander onderwerp. Toen mijn dochters laatst voor de Engelse les iets moesten vertellen over een inspirerende Engelstalige figuur stelde mijn buurvrouw Ada Lovelace en Gertrude Stein voor. Twee kick-ass vrouwen uit de geschiedenis, die voor veel mensen onbekend zijn. Mijn dochters waren ontsteld. De moeite die deze dames hadden om erkend te worden als iemand die iets te melden had, alleen maar omdat ze vrouw waren! Zo leerden ze twee dingen: de interessante geschiedenis van een belangrijk rolmodel, en dat ze heel blij mogen zijn dat ze nu in Nederland kansen hebben die vroeger ondenkbaar waren. Onderstaand een aantal onderwerpen die kinderen uitdagen wat meer in de richting van Computer Science te onderzoeken.

1) Hoe de tweede wereldoorlog twee jaar korter duurde door codebrekers.

In de tweede wereldoorlog versleutelden de Duitsers hun berichten met een codeermachine genaamd Enigma, die onkraakbaar zou zijn. Toch lukte het een groep van cryptograven onder leiding van Alan Turing Enigma te kraken, met behulp van een soort rekenmachines die razendsnel mogelijke codes probeerden. Interessant ook om mee te nemen in het verhaal: hoe geheimtalen eigenlijk werken. Overigens was één van de beste cryptografen die samenwerkte met Alan Turing een vrouw genaamd Joan Clarcke. Ondanks dat men er toen van overtuigd was dat vrouwen dit soort ingewikkeldheid niet aankonden, was ze zo goed dat ze toch een plaats in zijn team kreeg.

2) Het ontstaan van het internet

Wist je dat het internet is ontstaan vanuit een wens van het Amerikaanse leger om bij een aanval op één van haar computerlocaties eenvoudig over te kunnen schakelen naar een andere? Al snel doken universiteiten op deze nieuwe uitvinding, en de rest is geschiedenis. Laat je kind eens kijken bij Vint Cerf, Bob Kahn en Tim Berners-Lee, de vaders van het Internet. Zij ontwikkelden de open manier van communiceren tussen computers die uiteindelijk heeft geleid tot het World Wide Web. Ook leuk: hoe werkt het web eigenlijk?

3) De uitvinding van de computer

Charles Babbage wordt algemeen genoemd als de uitvinder van de computer, die hij de analytical enigine noemde. Maar weinig mensen weten dat Ada Lovelace het eerste computerprogramma uitvond. Ze schreef dit programma om te demonstreren dat de machine van Babbage in haar ogen meer dingen kon dan mensen zich realiseerden: afhankelijk van welke instructie je hem gaf, kon hij verschillende taken uitvoeren. En dat is nu precies waarom computers zo interessant zijn.

4) Hacken, hoe werkt dat eigenlijk?

Elke volwassene kent het begrip cybersecurity, maar weinig mensen (en al bijna geen kinderen) snappen hoe het hacken van een computer eigenlijk in zijn werk gaat. Laat je kind eens uitzoeken op welke manieren computers gehackt kunnen worden, hoe dat ongeveer in zijn werk gaat, en wat hackers eigenlijk allemaal kunnen doen als ze een computer gehackt hebben. Ook heel goed voor de awareness van kinderen (en jezelf!!) rondom online veiligheid.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *