Programmeren is niet één van de eerste dingen waar je als ouder aan denkt als het gaat om het aanleren van basisvaardigheden voor je kind. Gaan ze er later wel iets mee doen? En zo ja, zit mijn kind dan de hele dag met z’n neus in de computer?

Leren programmeren voor kinderen heeft echter een heleboel voordelen die los staan van hun toekomst als programmeur. De vaardigheden en manier van denken die kinderen aanleren als ze leren programmeren zijn goed voor hun ontwikkeling in de brede zin van het woord. Wist je bijvoorbeeld dat Elon Musk zichzelf leerde programmeren toen hij 10 jaar oud was? Hieronder vijf goede redenen om jong te beginnen met leren programmeren.

1. Computer programmeren versterkt logisch, abstract en gestructureerd nadenken  

Coderen of programmeren vraagt om logisch denken en leert kinderen hoe ze complexe problemen kunnen oplossen door ze in kleinere stukjes te delen die makkelijker op te lossen zijn. Dit proces heet decompositie. Zelfs als kinderen nooit een professionele programmeur of computer engineer worden, hebben ze nog steeds veel voordeel van het leren te denken op deze manier.  Als studenten leren coderen leren ze hoe ze iets groots maken uit kleinere onderdelen die samengevoegd worden. Zo leren ze het grotere plaatje te blijven zien. 

Programmeren maakt dat je echte problemen moet oplossen, in plaats van stomme sommen maken. Dit toepassen van kennis maakt dat kennis beter blijft hangen, en leuker is om te doen. 

2. Leren coderen maakt kinderen creatiever 

Als je iets programmeert creëer je iets nieuws. Een game, een app, een website. Het is ontzettend leuk om je eigen spel of app te ontwerpen. Kinderen kunnen kiezen voor een onderwerp wat ze echt heel leuk vinden. Onderweg komen ze problemen tegen waarvoor ze creatieve oplossingen moeten zoeken. Dit is een hele belangrijke vaardigheid om te leren, en het toepassingsgebied is veel ruimer dan alleen de computer. 

3. Kinderen leren doorzettingsvermogen en incasseren met coderen 

Volhouden en doorzetten is niet een eenvoudige eigenschap om aan te leren bij kinderen, maar is wel heel belangrijk om te hebben in het leven. Datzelfde geldt voor incasseren van teleurstellingen. We willen niet dat onze kinderen direct opgeven als ze een probleem tegenkomen, we willen dat ze doorgaan. Bij programmeren moeten kinderen doorgaan tot ze het probleem hebben opgelost, en als ze ergens een bug tegen komen moeten ze die oplossen. Een fout maken is helemaal niet erg, het hoort zelfs bij het proces van programmeren. Debugging, of je fouten uit de code halen, is een standaard stap die elke programmeur leert. Zo leren kinderen dat je niet bij elke tegenslag moet stoppen, maar dat je fouten gewoon kan corrigeren en zo tot een betere oplossing kan komen. 

 4. Programmeren helpt kinderen leren te leren  

Over het algemeen, als kinderen iets leren in een klas, legt de leraar dingen uit die de leerlingen één op één moeten toepassen. Als ze programmeren, hebben ze de mogelijkheid om zelf te experimenteren en te leren. Er is vaak ook niet één goed antwoord, maar meerdere wegen die leiden naar Rome.  

Dat betekent dat ze leren dat het ok is als hun antwoord niet hetzelfde is als dat van iemand anders. Ze leren doelgericht oplossen en dat is een belangrijke vaardigheid voor de toekomst! 

5. Met de opgedane kennis heb je later een voorsprong  

Al doe je later niets meer met het programmeren zelf, het feit dat je een basis hebt gelegd in snappen hoe een computer werkt en hoe de digitale wereld werkt is een zeer belangrijke vaardigheid die in de wereld van nu en later zeker een voorsprong zal geven in allerlei soorten werk. Er is immers weinig werk te bedenken waarbij je niet in aanraking komt met de digitale wereld! 

Overtuigd van het nut van kinderen leren programmeren? Schrijf je dan hier in voor één van onze cursussen, of neem contact op om te informeren wanneer een cursus bij jou in de buurt start!

Categorieën: Uncategorized

1 reactie

Kara · 04/30/2021 op 21:47

Goed artikel, Kris. Ik wens je veel cursisten toe!!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *